Dnes nakousneme něco z oblasti toho, co kromě aplikace na pleť hlavně konzumujeme. Jsou to polyfenoly. Mikronutrienty, tzv. fytochemikálie, které se nacházejí v určitých druzích ovoce, zeleniny, oříšků, semínek, obilovin, kakaových bobech, sóji a olivovém oleji. Všechny z nich primárně přijímáme v jídle, ale aplikujeme i na pleť, protože kosmetický průmysl je velmi hojně využívá.

Polyfenoly jsou jedny z nejcennějších látek, které spolu s ostatními, jako je například vitamín C, vitamín E a karotenoidy působí jako antioxidanty a tak chrání buňky naší kůže a celého těla proti oxidativnímu stresu a z toho vyplývajících patologií. Takže bojují proti rakovině, nebakteriálnímu zánětu /inflammation/ a v těle hlavně proti onemocněním cév. Nejvíce polyfenolů samozřejmě dostáváme do těla konzumací všech výše uvedených potravin. Jejich příjem z rostlinných, čerstvých zdrojů je pro tělo, včetně kůže, nejprospěšnější.

Polyfenoly se rozdělují na:

  • Flavonoidy (quercetin, ascorutin. Katechin, epikatechin, gallokatechin, epigallocatechin galát /EGCG/, obsažené v zeleném čaji, meruňkách, raw kakau. Sylimarin obsažený v ostropestřci mariánském)
  • Stilbeny (resveratrol obsažený v hroznovém víně)
  • Fenolické kyseliny (obsažené v některých druzích hub, citrusech, jablkách, bobulovitých plodech)
  • Lignany (obsahuje je brokolice, lněné semínko, jahody…)

Jak je “dostat” na pleť?

Věda o účinku polyfenolů ví již dlouhou dobu a tak beauty průmysl je ve svých výrobcích nemohl vynechat. Některé polyfenoly jako například resveratrol (zejména z vína, bobulovitých plodů a ovoce), oleuropein, quercetin a kurkumin přidávají výrobci do sér, krémů a olejů. Výzkum prokazuje jejich účinnost v boji proti stárnutí pokožky a nebakteriálnímu zánětu. Polyfenoly ale hlavně redukují poškození v kůži vzniklé UV zářením a vykazují protektivní efekt proti maligním nádorům kůže. A to je velmi podstatná část toho, co nám pro pokožku dělají a jak nám může jejich topická aplikace na kůži prospět. Týká se to ponejvíce polyfenolů v té nejvíce raw, nezpracované formě, kterou na kůži můžeme aplikovat. A tou je vysokokvalitní, autentický olivový olej, který působí antioxidačně. A o něm si pojďme říct více hlavně v souvislosti s mírněním následků UV záření.

Olivový olej - zdroj polyfenolu zvaného oleuropein
Olivový olej – zdroj polyfenolu zvaného oleuropein

Polyfenoly v boji proti poškození kůže sluníčkem

Klinické a epidemiologické studie naznačují, že pravidelný přísun polyfenolů ve stravě pomáhá zejména v prevenci důsledků UV záření. To v kůži navozuje nebakteriální zánět, oxidativní stres, poškození DNA, dysregulaci v buňkách a imunosupresi. Toto je fakt, který nám předkládají studie a kterým je potvrzen výskyt kožních malignit. Mírně opálená kůže je vizuálně pěkná, ale neměla by být tím hlavním, proč tělo vystavujeme /velmi opatrně/ sluníčku. Tím bych chtěla říct, že se mu nemáme vyhýbat jako čert kříži. Mírná a bezpečná expozice slunečním paprskům je pro tělo zdravá a vytváří v kůži tolik důležitý vitamín D. Pokud trpíte psoriázou, ekzémem či ichtyózou, dobře víte, že v létě je kůže díky UV záření vždy zdravější. Neměli bychom ji ovšem dělat zdravou až tak, abychom ji ohrozili problémem jiným. Když už to však přeženeme, tak se zdá, že zde je i cesta, jak kůži pomoci ochránit.

Olivový olej po opalování a na spálení kůže? Určitě ano

Ve studiích provedených na myších bylo zjištěno, že poškození vlivem UV záření lze včasným zásahem redukovat. Místní kožní aplikace vitamínu E, epigallocatechinu gallate extrahovaného ze zeleného čaje (EGCG) zpomalila nástup rakoviny kůže, která byla vyvolána UV zářením. Ten samý pokus vědci provedli s olivovým olejem s vysokým obsahem polyfenolů, který má silný antioxidační potenciál. A došli k závěru, že extra panenský olivový olej aplikovaný na pokožku těsně po vystavení UV záření má ten samý efekt. Signifikantně zpozdil nástup malignity a redukoval počty myší postižených zhoubnými kožními nádory. Nutno podotknout, že tohoto efektu nebylo dosaženo tehdy, pokud se olivový olej aplikoval na kůži před vystavením UV záření. A nebylo ho dosaženo ani tehdy, pokud byl použit nízkokvalitní olivový olej. Ten zřejmě neměl tak vysoký obsah polyfenolů a neměl šanci působit tak antioxidačně. Z výzkumu vyplývá, že kožní aplikace extra panenského, kvalitního olivového oleje po opalování může redukovat vznik kožních malignit, které jsou vyvolávány UV zářením.

Olivový olej - zdroj polyfenolu zvaného oleuropein
Olivový olej – zdroj polyfenolu zvaného oleuropein

Antioxidanty v kosmetice. Mohou kůži ochránit?

Výše uvedené mne dostává k jedné myšlence. Ochrany kůže po vystavení sluníčku bylo dosaženo pouze surovým, velmi kvalitním, extra panenským olivovým olejem. Který byl aplikován samostatně, neředěný jinými látkami /voda, jiný olej, emulgátory…/. Může nám takovou ochranu poskytnout i kosmetika, ve které jsou antioxidanty obsaženy? Může pleťový krém s polyfenolem zvaným oleuropein z olivového oleje mít takové účinky? V dobrém krému, séru či oleji bude možná polyfenolů víc druhů. Ale budou tam vždy “ředěné”, do určité míry zpracované. Odpověď na to, do jaké míry je takový krém schopný mít na pleti stejné účinky jako samostatně nanesený kvalitní olivový olej, nám asi nikdo nedá. Něco mi však napovídá, že účinnost nebude až taková, jakou bychom si přáli. Každopádně kvalitní olivový olej nanesený na kůži po vystavení se sluníčku a zejména tehdy, pokud jsme to se sluněním přehnali, nebude vůbec špatný nápad. A polyfenoly jako oleuropein, resveratrol, kurkumin a další jistě své místo i tak v kosmetice mají, protože vykazují i jiné benefity, než je „pouze“ redukce negativních účinků UV záření. Nesmíme na ně zapomínat ani ve stravě, protože tam nám definitivně prospívají.

Zdroj:

https://www.jdsjournal.com/article/S0923-1811(00)00083-9/fulltext

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319728

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno