Možná vás ani nenapadlo, že by se to mohlo stát. Kyselina hyaluronová se v dermatologii a kosmetickém světě představuje jako látka nealergenní, dobře tolerovaná, která má prospěšné účinky na pleť, ale využívá se například i při hojení ran a popálenin. Kromě toho je to důležitá, tělu vlastní strukturální molekula. Obsahuje ji kloubní tekutina, pokožka, oči. Kde je tedy problém, pokud vůbec je? 

Pomiňme způsob aplikace, který skutečně musí splňovat určitá pravidla, aby KH na pleti měla kýžený efekt. Mezi ty patří hlavně nanášení na navlhčenou pleť, nejlépe po čištění, kdy je epidermis stále lehce hydratovaná. Pokud od tohoto kroku uplyne již nějaká doba a cítíme pnutí, je radno pleť zvlhčit termální mlhou, květovým hydrolátem, tonerem či esencí. Až pak je kůže připravená pro největší benefit z aplikace KH. Víme však, že tím to nekončí a hydrataci je třeba v pleti uzamknout. Nejlépe emolientním krémem a pak tenkou vrstvičkou balzámu či oleje v případě suché pleti. Jinak nám může KH vyrobit na pleti problém se zvýšenou dehydratací až suchými místečky. Tedy paradoxně to, co jsme s její pomocí chtěli řešit. 

Dejme tomu, že všechno toto dodržujeme a postup nijak “nešidíme”. Že máme KH čistou, bez dalších potenciálních iritantů jako je syntetický parfém, esenciální oleje, výtažky z esenciálních olejů, alkohol, phenoxyethanol a nebo parabeny. Toto vše si odmyslíme… A stejně s KH nemáme úspěch a nevíme si rady, protože nám způsobuje iritaci a začervenání.

Rozdílné molekuly, rozdílné účinky

To, že se nechovají všechny molekulární hmotnosti KH stejně a že potenciálně mohou způsobovat problém, není úplně tak nová informace. Velká molekula KH, tedy vysokomolekulární kyselina hyaluronová nepenetruje hlouběji do kůže, ale zůstává na povrchu, kde se váže na vodu, udržuje hydrataci a formuje efektivní kožní bariéru.

Jenomže kosmetický průmysl nechce, aby něco jenom tak sedělo na pleti a hydratovalo. Je skoro vždy snaha látky topicky aplikované na pleť dostat hlouběji do epidermis. Kosmetické značky tedy začaly v produktech pro lepší permeabilitu kombinovat různě velké molekuly k docílení penetrace hlouběji do kůže, včetně KH o nízké molekulární hmotnosti. Nízkomolekulární KH totiž na povrchu pleti jen tak nesedí a hlouběji proniká. Mohli bychom jásat “hurá”…

Je to však pokaždé lepší?

Menší molekuly kyseliny hyaluronové, ačkoliv jsou prezentovány jako účinnější pro kožní aplikaci a účinky, nemusí být nutně prospěšnější. Ano, dostáváme se trochu k rozporu v tom, co říká kosmetický průmysl a co říká věda. Protože kyselinu hyaluronovou dokáže vytvářet i naše tělo, je člověku vlastní a tedy velmi nepravděpodobné, že by vyvolávala alergickou reakci. Ale, zatímco vysokomolekulární KH neproniká hluboko do kůže, redukuje zánětlivou odpověď a podílí se na regeneraci a hojení ran, tak na malé molekuly KH je třeba si dát trochu pozor. Nízkomolekulární kyselina hyaluronová totiž vykazuje potenciál pro stimulaci nebakteriálního zánětu. Zvyšuje a stimuluje aktivitu makrofágů, zánětlivých proteinů a indikuje zánětlivou kaskádu v pokožce, kde poté probíhají složité procesy interferonů, T-buněk a cytokinů. 

Nízkomolekulární KH vykazuje i jiné uspořádání kolagenních vláken v procesu hojení a regenerace pokožky než kyselina hyaluronová vysokomolekulární. U nízkomolekulární KH se ukazují známky neorganizované struktury způsobující vyšší stupeň jizvení tkáně.

Vykazuje kyselina hyaluronová anti-aging efekt?

KH samotnou většinou nepovažujeme za velmi efektivní látku v prevenci stárnutí, ale udržování hydratace a zdravé kožní bariéry, což KH dělá, k udržování mladistvé pleti jednoznačně patří. Kyselinu hyaluronovou v kosmetických produktech nezavrhujme, je cennou látkou, která s pěstěním, hydratací a udržováním zdravé pleti napomáhá. Jenom nemůžeme říci, že v produktech je kombinace různých molekulárních hmotností kyseliny hyaluronové výhodou pro jakékoliv typy pleti. I kvalitní látka v kosmetice, kterou si většina pochvaluje, nemá totožné žádoucí účinky pro všechny. Nemůžeme popřít, že nízkomolekulární kyselina hyaluronová se ve světě skincare začíná stávat kontroverzní ingrediencí.

Pro ty typy pleti, jež mají vzácně s reakcemi na KH v kosmetice zkušenost, by mohlo být odpovědí používat KH pouze o velké molekulární hmotnosti, která je naturální a přirozenou formou. Ta stále pleti velmi prospívá, kůži nedráždí a vyhýbat se jí nemusíme.

Pokud je kyselina hyaluronová zpracovaná enzymatickými procesy k vytvoření malých molekul, stojí to kosmetické značky extra práci a extra výdaje. Většinou potom o přítomnosti nízkomolekulární KH víte, protože je označena jako LMWHA (low molecular weight hyaluronic acid) i na obalu výrobku a používaná i v rámci marketingové strategie. Stále platí, že většina kosmetických značek používá KH vysokomolekulární, protože je levnější. Většinou tedy máte informaci o tom, co si kupujete, protože LMWHA je na obalech dobře označena.

Zdroje:

http://barefacedtruth.com/2015/03/31/hyaluronic-acid-yes-size-does-matter/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26978861/

https://www.preservskincare.com/blog/why-hyaluronic-acid-may-be-aggravating-your-skin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6719050/

https://www.researchgate.net/publication/281143615_High_and_Low_Molecular_Weight_Hyaluronic_Acid_Differentially_Influence_Macrophage_Activation

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno