Mořské řasy, jako komplexní výživu s cennými nutrienty, využívá v kosmetickém průmyslu jako základ do svých produktů jen hrstka značek. Těch, které řadíme do oblasti green beauty, je poskrovnu. 

Seaflora, o které vám chci povědět několik podrobností, je kanadská kosmetická značka, mající sídlo nedaleko hlavního města Britské Kolumbie na ostrově Vancouver.

Jako základ využívá právě sílu mořských řas, kterých je ve zdejším Pacifiku obrovské množství. Seaflora používá 9 botanických druhů, které tvoří základ při výrobě produktů. U značky najdete pleťové krémy, séra, lehoučké gely. Ale i unikátní oční masky a koupelové soli, řasy k použití přímo do koupele, sprchové a čistící gely, tělové oleje. 

Koncentrovaná výživa

Thalasoterapii, která využívá benefity mořských řas, soli a bahna v koupelích, obkladech, zábalech ale i inhalacích, lidstvo využívá po dlouhou dobu. Její metody se využívají jako kosmetické, ale především léčebné. Účinky mořské vody a řas na hojení a zlepšení kožních obtíží znají všichni, kdo trpí kožními chorobami jako je lupénka, atopický ekzém, ichtyóza. Zábaly z mořského bahna a koupele v teplé, slané vodě ulevují ale i kloubním bolestem a pohybovým těžkostem.

Mořské řasy absorbují minerály a další nutrienty přímo z mořské vody. Mají jednoduchou buněčnou strukturu a obsah prospěšných látek je pro pokožku dobře vstřebatelný. Nutriční obsah v mořských řasách je přibližně 20x vyšší oproti rostlinám, které pochází ze zemské půdy.

O jaké látky se v mořských řasách jedná? Řasy jsou primárním zdrojem vitamínu B12, vitamínu A, E, C a K, draslíku, vápníku, jódu, magnesia, fosforu, železa, zinku a manganu. Kromě toho obsahují peptidy, carotenoidy, steroly, fenolové látky, bioaktivní polysacharidy jako fucoidan, laminarin a alginát, které se nevyskytují v jiných druzích zeleniny či ovoce. 

Kosmetika Seaflora s mořskými řasami
Kosmetika Seaflora s mořskými řasami

Řasy a schopnost hydratovat pokožku 

Unikátní kompozice mořských řas poskytuje pleti spoustu výhod. Mezi ty nejhlavnější patří udržení vlhkosti v pokožce, což zajišťují polysacharidy. Díky velmi dobré kapacitě v zadržování vody v kůži, působí polysacharidy v produktech jako účinné humektanty. Některé vykazují schopnost hydratace vyšší než kyselina hyaluronová. Tuto vlastnost u Seaflora pleťových produktů jako jsou krémy a séra opravdu znatelně cítíte. Kůži viditelně zvláční a další produkty pleť velmi dobře přijímá. 

Benefitů léčivých složek z oceánu Seaflora využívá obzvláště pro pleť, která potřebuje léčit, zklidnit a obnovovat poškozenou kožní bariéru. Všechno, po čem cílíme u pleti citlivé a reaktivní, s rosaceou a s ekzémem ale i u pleti zralé nebo aknózní a zánětlivé.

Jak Seaflora voní? 

Co se tohoto zážitku týká, tak pokud máte rádi vůni oceánu, dá se říct, že se Seaflora máte vyhráno. Nečekejte vůni oceánské brízy jak ji znáte třeba z některých osvěžovačů vzduchu. Toto je raw příroda. Skoro u všech produktů v menší či větší míře řasy ucítíte. Každý produkt přitom voní trochu jinak a to podle toho, který komplex koncentrátu z mořských řas přípravek obsahuje. Na přítomnost mořských řas a jejich vůni jsem zvyklá, u Pacifiku se jí nevyhnete a když náhodou na pláži díky přílivu nejsou, tak vám mohou i chybět:). Ne pro každého musí být tato vůně líbivá, to je třeba říct. 

Několik Seaflora produktů je v nabídce bez přidaných vůní. Mám v současné době v používání Recovery Facial Gel pro rosaceu a hyperpigmentaci, viz. fotka dole. Vyhovuje mi jeho lehoučká, nemastná textura. Cítím z něho sílu oceánu, přímo z něj sálá aroma řas a mořské vody. Pleť hydratuje, zklidňuje, je výborný na vrstvení. Obsahuje rozjasňující vitamín C, aloe vera a můj oblíbený koenzym Q10. Protože je gel opravdu lehký a svým složením mírní zánětlivé projevy, doporučuji ho i při akné. Čekejte plnou recenzi. 

Seaflora - Sea Therapy Recovery Facial Gel
Seaflora – Sea Therapy Recovery Facial Gel

Seaflora myslela i na ty, komu přirozená vůně řas nevyhovuje. V některých produktech tak najdete jemný nádech esenciálních olejů nebo olejů z macerovaných rostlin či květů. Velmi nenápadným léčivým heřmánkem voní lehký Sea Radiance Facial Moisturizer, který najdete v setu pro aknózní pleť zde

Jak jsou řasy zpracovávány?

Po ekologickém sběru přímo z oceánu podléhají řasy šetrnému zpracování extrakčními metodami, které v nich uchovají všechny důležité látky. Podle toho, o jaký druh se jedná, jde buď o:

  • lisování za studena
  • rozmělnění/mixování
  • sušení

Pracuje se přitom s celou rostlinou. Zachovává se obsah účinných látek, vlákniny a u značky Seaflora řasy nepodléhají procesu bělení. Výsledné produkty jsou bohaté na obsah přirozených složek v řasách, tedy na minerály, vitamíny, polysacharidy, peptidy, karotenoidy a další. Ačkoliv textury při výrobě Seaflora prochází určitým stupněm úpravy, tak je to vždy k tomu, aby byly uživatelsky příjemné a zároveň je to s co nejmenším zásahem, aby byla zachována jejich barva/pigmenty a bohatost na látky z oceánu. 

Konzistence jsou velmi originální a příjemné. Nikde jinde než u Seaflora nenajdete tak unikátní čistící produkt na tělo, ve kterém máte šanci vidět mořské řasy v jejich co nejpřirozenějším stavu, jako je například tento Detoxikační Fucus tělový mycí gel. Vyhovuje lidem s lupénkou, ekzémy, ale vhodný je samozřejmě i na naprosto zdravou pokožku.  

Protože cestu přímo do srdce značky mám coby kamenem dohodil, byla jsem se v ní podívat. V celé výrobně i kosmetickém butiku to vonělo řasami, botanickými výtažky a oceánem. Vůbec se mi nechtělo pryč.

Seaflora mořská sůl s eukalyptem
Seaflora mořská sůl s eukalyptem

Proč mne Seaflora zaujala:

  • Především pro obsah mořských řas, které využívá v takovéto míře velmi málo kosmetických značek
  • Zpracování řas je ultra šetrné, tedy zachovává unikátní účinky (řasy se u Seaflora neničí jako u jiných značek bělením atd.)
  • Sortiment nabízí produkty bez EO pro rosaceu/kuperózu, citlivou pleť, lupénku, ekzémy
  • Celá značka dbá na ekologii
  • Netestuje na zvířatech ani neodebírá ingredience od dodavatelů, které na zvířatech testují
  • Všechna balení jsou recyklovatelná
  • Nepoužívají syntetické vůně, parabeny, ftaláty, propylen glycol, petrochemikálie…

Značku Seaflora najdete v českém e-shopu s exkluzívní kosmetikou Bioaura. Info o značce najdete také na oficiálních stránkách značky Seaflora.

V příštích dnech pro vás majitelka Klára chystá slevu. Jak bude vysoká a jaký bude slevový kód se dozvíte už brzy i na mém profilu. Pokud potřebujete poradit, který Seaflora produkt je vhodný na váš typ pleti nebo na rosaceu, citlivou a extra sensitivní pleť, kontaktujte mne zde na Instagramu do DM.

Zdroj:

https://www.seafloraskincare.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950024/

https://www.researchgate.net/publication/300076344_Seaweed_Application_in_Cosmetics

https://www.mdpi.com/2079-9284/8/1/8/htm

Předchozí článekDruhy adaptogenů a tajemství jejich účinků
Další článekŘasenka Lovinah Eye of the Desert