Dostávají se do popředí jako téma komunikace tehdy, když se hovoří o nevyzpytatelných ženských náladách. O PMS. A nebo při neplodnosti, PCOS, poruchách cyklu, v těhotenství a nebo v perimenopauze. 

Ženy procházejí obdobími s měnícími se hladinami svých hormonů prakticky po celý život. Zdravá cykličnost je ženská, vyjimečná harmonie a souhra všech procesů v těle. Také známka zdraví. 

Nic ale není vždy růžové a jedno je jisté – hormony definitivně mají vliv na naše naladění, pocit sebevědomí, štěstí a mohou přinášet i stavy, ve kterých se dobře necítíme. 

Hormony jsou důležité pro fungování ženského organismu. Někdy se pletou či zaměňují. Často se přikládá důležitost jenom estrogenu a nebo se tvrdí, že progesteron je to samé jako progestin.

Pojďme si kratičce povědět, za co je který hormon v těle ženy odpovědný.

Estrogen

Nejznámější a nejvíc opěvovaný (i proklínaný). Je tvořený převážně ve vaječnících, ale také v tukové tkáni a trochu i v pokožce. Estrogen je víc než jen hormon ovlivňující reprodukci. Podílí se na tvorbě neurotransmiterů, hlavně dopaminu a serotoninu, které ovlivňují naši náladu.

Estrogenové receptory se přitom nachází nejenom v děloze a v ovariích, ale i imunitním systému, srdci, mozku, kostech. Estrogen hraje úlohu i v udržování kognitivních funkcí (stále diskutovaná otázka o podílu při vzniku Alzheimerovy choroby), zdravém metabolismu a vaginálního zdraví. Estrogen nám pomáhá mít větší empatii s ostatními.

Známe jeho tři formy. Estradiol, estron a estriol.

  • Estradiol (E2). Tělu vlastní estrogen. Ovlivňuje průběh puberty, těhotenství i menopauzy. V ženském těle je přítomný po celou dobu cyklu (na rozdíl od progesteronu). Způsobuje růst a proliferaci buněk, zejména v prsní tkáni, děloze a vagině. V době ovulace napomáhá symetričnosti našeho obličeje, způsobuje v této fázi cyklu i to, že žena září a oplývá sebejistotou.
  • Estron. Nejslabší forma estrogenu, typicky v těle vyšší po menopauze.
  • Estriol. Slabý estrogen, přítomný v těle ve vysokých hladinách během těhotenství. V této době má na svědomí nauzeu, napětí a bolest v prsou i zadržování vody.

Progesteron

Tělu vlastní, přirozený hormon, který se tvoří po ovulaci. Příznivě působí na zklidnění nervového systému, zlepšuje náladu a podporuje kvalitní spánek. Je nezbytný pro celkové zdraví ženy a pro udržení těhotenství. V graviditě je v organismu produkovaný ve vysokém množství. 

Jeho produkce je zajištěná pouze ovulací. Platí to, že pokud žena neovuluje, v těle k tvorbě progesteronu nedochází. Luteální fáze po ovulaci má mít optimální délku nejen z hlediska možného těhotenství, ale i proto, aby organismus byl progesteronu vystavený po určitou dobu.

V těle ženy se progesteron konvertuje na neurosteroid zvaný allopregnanolone, který zklidňuje určité receptory v mozku a vytváří optimální podmínky pro klidný a hluboký spánek. Tento uklidňující a spánek podporující efekt progesteronu pocítí hodně ženy, jež tělu vlastní (bio-identický) progesteron užívají v rámci menopauzy na zmírnění úzkostí a nespavosti.

Chrání mozkovou tkáň i imunitní systém proti inflamaci (zánětu) a podílí se na produkci serotoninu.

V tělu vlastní, identické formě obsahují progesteron i některá farmaka, která se užívají při komplikacích v těhotenství a také pro mírnění symptomů v perimenopauze a menopauze. Tento tělu vlastní (bio-identický) progesteron je známý jako Utrogestan či Prometrium. Bio-identický progesteron je rovněž k dispozici ve formě krému, jež se aplikuje na kůži a transdermální cestou působí v organismu. 

Graf hormonů v menstruačním cyklu
Graf hormonů v menstruačním cyklu

FSH (folikulostimulační hormon)

Stimuluje růst ovariálních folikulů před ovulací a zvyšuje produkci estradiolu. 

LH (luteinizační hormon)

Známe ho ponejvíce jako ten, který způsobuje dvě čárky na ovulačním testu. Je vylučovaný hypofýzou v době ovulace a způsobuje rupturu zralého folikulu, který posléze uvolňuje vajíčko. Ve druhé polovině menstruačního cyklu stimuluje corpus luteum k tomu, aby produkovalo progesteron.

Testosteron

Steroidní, mužský pohlavní hormon. Nejvyšší hladina je kolem ovulace. Ženám pomáhá udržovat svalovou hmotu a podporovat libido. 

Progestin

Jinak se také nazývá gestagen- synteticky vyrobený, vyskytující se v hormonální antikoncepci, ale i v některé medikaci redukující symptomy přicházející v perimenopauze. 

Progestin není ten samý hormon jako progesteron. Každý z nich má jinou molekulární strukturu a liší se v účincích na ženský organismus. Mají pouze jeden společný účinek a to je vliv na endometriální sliznici.

Progestin/gestagen v antikoncepčních pilulkách se v těle nekonvertuje na allopregnanolone a tudíž nemá zklidňující účinek na nervovou soustavu. 

Krevní testy
Krevní testy

Které symptomy odpovídají jakým hormonům?

Několik dalších hormonů v ženském těle hraje úlohu v cyklickém, reprodukčním a sexuálním zdraví ženy. Pro všechny platí jedno. Musí být v dokonalé, harmonické souhře, aby ženský organismus mohl optimálně fungovat.

Teď když víte základní fakta o hormonech a o tom, jaký vliv mají na ženské zdraví, jistě vás napadá, které jsou ty, které se podílí na vašich obtížích.

Ačkoliv hormonální panely v rámci krevních testů dokáží napovědět hodně o celkové hormonální rovnováze, nenabíráme je vždy ihned.

Platí naopak i to, že u některých symptomů, které jsou typické pro určité stavy, indikujeme náběr hormonů jiných než jsou ty reprodukční. Ohledně řešení ženských obtíží chceme často vědět hladiny hormonů štítné žlázy (celý panel), SHGB (sex-hormon binding globuline), kortizolu, volného testosteronu a dalších.

Základní ženský hormonální panel může být nápomocný v potvrzení diagnózy nebo pátrání po ní. Může nám osvětlit to, proč se nedostavuje menstruace, zda se štítná žláza a nebo nízký progesteron spolupodílí na neplodnosti či zda máte PCOS doprovázený inzulínovou rezistencí. Nebo zda jsou vaše symptomy způsobené perimenopauzou či spadají i do jiné kolonky zdravotních diagnóz.

Potřebuje-li radu ohledně menstruačního cyklu, ovulace, gravidity, případně hormonálního panelu, kontaktujte mne zde, nebo v případě těhotenství či snahy o početí zde.

Předchozí článekPleť a stárnutí
Další článekLaurel Skin – Essential Lipids Delicate Barrier